European centre of excellence
for sustainable water technology

Finals Dutch Junior Water Prize on Friday!

Published: 31 maart 2020

In Dutch

De finale van de Dutch Junior Water Prize gaat door!

De finale van de Dutch Junior Water Prize staat al lange tijd op de agenda voor vrijdag 3 april en gaat gewoon door! Niet in real-life, zoals gepland, maar via  ingezonden filmpjes en videobellen vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. De Dutch Junior Water Prize, ook wel Stockholm Junior Water Prize The Netherlands, is een werkstukkenwedstrijd voor VO-leerlingen en draait om het beste idee op gebied van waterinnovatie.

Dit jaar zijn er 9 groepjes die kans maken op de winst. Hun werkstukken hebben ze een paar weken geleden al ingeleverd, met onderwerpen als medicijnresten in water, het verwijderen van zware metalen uit afvalwater en bewustwording rondom waterbesparing. De jury is nu bezig deze werkstukken te beoordelen.

Tijdens de finaledag bij Wetsus presenteren de deelnemers hun project normaal gesproken aan de jury, maar helaas kan dit niet doorgaan. Daarom maakt elk groepje nu een filmpje met hun presentatie. Vrijdag 3 april staan er daarnaast interviews met de jury gepland, via videobellen. Rond 17 uur zijn de winnaars bekend!
De winnaars mogen Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in Stockholm. Hier doen 38 landen aan mee. Of de Stockholm Junior Water Prize dit jaar doorgaat, en in welke vorm, is nog op dit moment niet bekend.

Vorig jaar hebben Thomas Velders en Lucas Timmerman de Dutch Junior Water Prize 2019 gewonnen met hun onderzoek naar het verwijderen van microplastics uit water. Zij ontwierpen een filter in de vorm van een banaan met hartkleppen.

combining scientific excellence with commercial relevance