Menu

nlt
module blue energy

Wetsus heeft in samenwerking met docenten, experts en het NLT steunpunt van Wageningen University een NLT module ontwikkeld over Blue Energy. Lijkt het je leuk om met je klas deze module te doen? Meld je aan!

NLT Module Blue Energy

Omschrijving module
Misschien is de oplossing voor het milieuvriendelijk opwekken van energie wel dichterbij dan we denken. Bij het mengen van zoet rivierwater en zout zeewater komt evenveel energie vrij als bij een stuwdam van 200 meter hoog. Bij de spuisluizen in de Afsluitdijk waar IJsselwater in de Waddenzee stroomt, wordt zonder dat we er bij stil staan een hoop energie niet benut. Blue Energy – zoals we deze energievorm noemen – heeft een geweldige potentie. Mengenergie omzetten in elektriciteit kan met omgekeerde elektrodialyse.

Het zoute en zoete water worden in contact gebracht door ion-selectieve membranen. Het concentratieverschil duwt de ionen uit het zoute water door het membraan naar het zoete water. Het ontstane ladingstransport kan met elektroden worden omgezet naar elektriciteit.

In deze module ga je kijken naar de onderliggende principes van Blue Energy; belangrijke factoren die de energiewinning beïnvloeden, het ontwerp van de installatie, het effect van opschalen, de keuze van de optimale geografische locatie en de integratie en wisselwerking van waterbeheer, ruimtelijke ordening en waterkwaliteit.

Een PDF van de module download je hier.
Experimenten voor Voortgezet Onderwijs.

Toolkit
Wil je zelf aan de slag met Blue Energy? We verhuren de toolkit Blue Energy. Meer informatie hierover vind je op de pagina Toolkit.

NLT Module Blue Energy