Menu

Size matters: Winnaar Dutch Junior Water Prize bekend

Stijn Wiersma van het Bornego College uit Heerenveen heeft op 9 april de Dutch Junior Water Prize gewonnen. Hij heeft gekeken naar de relatie tussen deeltjesgrootte en oplosbaarheid in water. Dit is belangrijk voor het maken van kunstmest: hoe meer nutriënten oplossen, hoe meer voedingsstoffen voor de planten. In zijn onderzoek heeft hij hooi als voorbeeld van organisch materiaal genomen. Is hooi de toekomst voor de landbouwindustrie?

Voor zijn onderzoek heeft hij hooi vermalen en opgelost. Zijn verwachting klopte met de uitkomst: kleinere deeltjes lossen beter op in water. Echter, is dit niet altijd beter voor de grond: een teveel aan voedingsstoffen kan leiden tot uitspoeling. ‘De grootte van de deeltjes zal aangepast moeten worden aan de lgrond’, aldus Stijn. Dit is waarom ‘Size Matters’!

Dutch Junior Water Prize finale

De jury was tijdens de finale onder de indruk van Stijn. ‘Zijn onderzoek is heel relevant en heeft veel potentie voor de internationale finale in Stockholm’. Stijn was heel blij met de winst en is gemotiveerd Nederland te vertegenwoordigen. ‘Ik ben enthousiast om vervolgonderzoek te doen: kunnen we hooi ook als kunstmest gebruiken in armere landen?’.

Stockholm Junior Water Prize

De Dutch Junior Water Prize is de nationale finale van de Stockholm Junior Water Prize. Tijdens de internationale finale doen 39 landen van over de hele wereld mee. Zij strijden voor een studiebeurs van 15.000 dollar, uitgereikt door kroonprinses Victoria uit Zweden. Vanwege de omstandigheden zal deze wedstrijd online plaatsvinden. Meer informatie over de wedstrijd is te vinden op www.dutchjuniorwaterprize.nl