Menu

[young wetsus]
blue energy nlt-module

Over de NLT-module

Wetsus heeft in samenwerking met docenten, experts en het NLT-steunpunt van Wageningen University een NLT module ontwikkeld over Blue Energy. Lijkt het je leuk om met je klas deze module te doen? Meld je aan!

Misschien is de oplossing voor het milieuvriendelijk opwekken van energie wel dichterbij dan we denken. Bij het mengen van zoet rivierwater en zout zeewater komt evenveel energie vrij als bij een stuwdam van 200 meter hoog. Bij de spuisluizen in de Afsluitdijk waar IJsselwater in de Waddenzee stroomt, wordt zonder dat we er bij stil staan een hoop energie niet benut. Blue Energy – zoals we deze energievorm noemen – heeft een geweldige potentie. Mengenergie omzetten in elektriciteit kan met omgekeerde elektrodialyse.
Het zoute en zoete water worden in contact gebracht door ion-selectieve membranen. Het concentratieverschil duwt de ionen uit het zoute water door het membraan naar het zoete water. Het ontstane ladingstransport kan met elektroden worden omgezet naar elektriciteit.
In deze module ga je kijken naar de onderliggende principes van Blue Energy; belangrijke factoren die de energiewinning beïnvloeden, het ontwerp van de installatie, het effect van opschalen, de keuze van de optimale geografische locatie en de integratie en wisselwerking van waterbeheer, ruimtelijke ordening en waterkwaliteit.

Documenten