Menu

[young wetsus]
over ons

Missie

Wetsus, samen met onze partners van de WaterCampus Leeuwarden, speelt een belangrijke rol in het inspireren van kinderen en jongvolwassenen om te kiezen voor een wetenschappelijke of ondernemende carière waarme ze wereldwaterproblemen kunnen oplossen.Wij van Young Wetsus doen dat op verschillende manieren voor kinderen van 10 jaar en ouder door in de klas langs te gaan en de kanzen te bieden aan jonge onderzoekers om in aanraking te komen met de volledige breedte van de watertechnologische wetenschappen
Voor zowel de basis- als middelbare school, bieden wij materialen en diensten aan voor leraren om studenten met het onderzoek van Wetsus in aanraking te komen (Zie onze ‘Doe mee!‘-pagina voor meer)

op de basisschool

Voor de noorderlinge leerlingen van groepen 7 en 8, biedt Young Wetsus verschillende programma’s aan op niveau.

De waterprofessor: Onderzoek wijst uit dat jonge kinderen opvallend op wetenschappers lijken als het gaat om denkwijze en leren. De kleiintjes testen hun hypotheses met het vergaren van data en doormiddel van zoektochten naar verbanden; ze leren van statistieken, informele proeven en door naar elkaar te kijken en luisteren. Om dit gedrag te stimuleren, sturen wij vanuit Wetsus onze ‘waterprofessoren’ naar basisscholen voor een drie daags inspiratieprogramma. De leerlingen krijgen te maken met vele proeven waarin ze zelf de boel mogen uitvogelen en bezoeken een watertechnologisch bedrijf of bijvoorbeeld een waterzuivering. In de afgelopen jaren, zijn er meer dan 800 waterprofessorbezoeken geweest.

Het Excellence programma: Een unieke ervaring van vier lessen voor de hoogbegaafde leerling. De kinderen worden uitgedaagd om een wereldwaterprobleem op te lossen met behulp van technologie. In een van de lessen krijgen de leerlingen zelfs de kans een dagdeel Wetsus te bezoeken en experimenten te doen in ons lab.

op de middelbare school

Samen met leraren, wetenschappers en bedrijven, vertaalt Young Wetsus talentprogramma de watertechnologie naar een niveau die echt past bij volgende generatie onderzoekers, zodat ook zij wat te weten komen over de impact en de toepassingen van de sector. Dit geeft ons een gekleurd pallet aan producten en diensten toegespitst op middelbare scholieren. Dit doen we aan de hand van evenementen, wedstrijden, lesmateriaal en andere programma’s. Een greep hieruit:

Het Honorsprogramma: Een select groepje leerlingen wordt uitgenodigd een groot deel van het schooljaar te werken aan hun eigen onderzoeksproject bij Wetsus, met de hulp van Wetsuspromovendi. De studenten tonen hun vondsten vervolgens op een internationale science fair. Tot drie jaar lang kunnen ze aan een project werken om met enorme diepgang kennis te maken met de wetenschap in ons onderzoeksinstituut.

De Lab experience day; Twee maal per maand, organiseren we in eigen lab een watertechnologieprakticum voor tweedeklassers. Op dit dag durende traject, leren de studenten onderzoeksvaardigheden, samenwerking, buiten-de-lijntjesdenken en initiatief te nemen.

Voor meer informatie over onze programma’s en producten, zie ook onze Doe mee!-pagina.

Personeel

Waterprofessoren:
• Jan Melein – Natuurkunde
• Jan Jurjen Salverda – Natuurkunde
• Marlieke Sietsema – Scheikunde
• Monique Suelmann – Biotechnologie
• Nienke Sinnema – Biologie

Support:
• Rouèl Gnodde – Manager Talent Program
• Anita de Boer – Secretaresse