Je gaat naar de wc, je plast, en je spoelt door. Voor ons is dit een doodnormale handeling. Net als al ons andere afvalwater, spoelen we onze urine door het riool. Eindelijk is dit best zonde, want urine bevat nog heel veel waardevolle voedingsstoffen zoals stikstof en fosfaat. Naast urine is er nog veel meer afval rijk aan stikstof en fosfaat: afvalwater van aardappelverwerkers, rioolslib en dierlijke mest.
Stikstof en fosfaat komen veel voor in onze natuur en worden op grote schaal gebruikt in de landbouw als kunstmest. Helaas raakt de wereldvoorraad fosfaat langzaam op. Bovendien wordt de natuurlijke fosfaat en stikstofkringloop verstoord, met ernstige gevolgen: kwetsbare ecosystemen raken verstoord en dieren en plantensoorten sterven uit. Op dit moment wordt er veel gepraat over de stikstofproblematiek. In het nieuws, in de krant, in de politiek… Stikstof is een bron van discussie.
Wetsus doet onderzoek naar het terugwinnen van fosfaat en stikstof, bijvoorbeeld door deze stoffen te binden in het mineraal struviet. Struviet is goed te gebruiken als meststof en samengesteld uit ammonium, fosfaat en magnesium.
Met deze toolkit kun je zelf fosfaat en stikstof terugwinnen in de vorm van struviet uit verschillende soorten afvalwater.
De experimenten zijn in de volgende modules verdeeld: