European centre of excellence
for sustainable water technology

Opening High Voltage Lab

Published: 18 april 2019

WaterCampus now has a High Voltage Lab! Wetsus and NHL Stenden joined forces to build the lab and both fundamental and applied research can be carried out here.

Press release in Dutch:

Gilbert-Armstrong Laboratory/hoogspanningslaboratorium in Leeuwarden geopend
WaterCampus Leeuwarden is opnieuw een belangrijke onderzoeksfaciliteit rijker. Vandaag is in het Waterapplicatiecentrum het nieuwe hoogspanningslaboratorium geopend. Het hoogspanningslaboratorium is een initiatief van Wetsus en NHL Stenden Hogeschool. Beide instellingen doen onderzoek op het gebied van hoogspanning en water. Om synergie te creëren in dit onderzoeksveld, is besloten samen een speciaal laboratorium op te zetten.
De opening werd verricht door Cees Buisman, Wetsus Raad van Bestuur, en Erica Schaper, bestuursvoorzitter van NHL Stenden. Tijdens de opening werd ook de naam van het laboratorium onthuld: “Gilbert-Armstrong Laboratory”. Gilbert was de uitvinder van electrospray, Armstrong van de zwevende waterbrug, twee onderwerpen die in het lab worden bestudeerd.
Het lab zal gebruikt worden door Wetsus (PhD’s, researchers en master studenten), NHL Stenden (hbo, toegepast onderzoek) en de senioronderzoekers van beiden. Ze onderzoeken hier “electrohydrodynamics”, wat letterlijk betekent: de beweging van het water door elektriciteit. Een voorbeeld is electrospray, waarbij water door een kleine, elektrisch geladen verstuiver stroomt en door de lading heel kleine druppels maakt. Dit proces wordt al industrieel toegepast, maar in het laboratorium kunnen onderzoekers dieper gaan en onderzoeken hoe de lading in het water zit, hoe het mogelijk is om water elektrisch op te laden en door hoogspanning in een ander toestand te brengen. Hiervoor wordt onderzoek gedaan naar de “zwevende waterbrug”, die door Wetsus bekend werd. Ook wordt er gekeken hoe bliksemontladingen onder water werken. WaterCampus Leeuwarden voegt zo weer een belangrijke voorziening toe aan het scala van faciliteiten op het gebied van watertechnologie-onderzoek.

NielsRemigius_NHLStenden_OpeningGilbertArmstrongLaboratory-7
NielsRemigius_NHLStenden_OpeningGilbertArmstrongLaboratory-6
NielsRemigius_NHLStenden_OpeningGilbertArmstrongLaboratory-8
NielsRemigius_NHLStenden_OpeningGilbertArmstrongLaboratory-29
NielsRemigius_NHLStenden_OpeningGilbertArmstrongLaboratory-17
combining scientific excellence with commercial relevance