European centre of excellence
for sustainable water technology

Basisonderwijs

_62J5119

Basisschool leerlingen doen wetenschappelijk onderzoek

In september 2012 vatte een uitgebreid artikel in Science, onderzoek naar het wetenschappelijk denken bij kinderen samen. Kinderen zijn eigenlijk net wetenschappers, is de conclusie van het artikel; bij het spelen gebruiken ze dezelfde methoden voor het testen van hypotheses en theorieën. De auteurs raden dan ook aan om vrij spelen en experimenteren meer ruimte te geven op school. Als kinderen juist op jonge leeftijd 'onderzoek' kunnen doen, is de interesse gewekt en kiezen ze op een latere leeftijd eerder voor bèta. -bron: Science-

Dit artikel beschrijft in feite ook de ambitie van Wetsus als het gaat om het inspireren en enthousiasmeren van jongeren. Wetsus biedt daarom enkele programma`s voor kinderen uit de groepen 7&8.

Voorbeelden hiervan zijn:
- Wetsus Drie Daagse
Wetsus biedt een volledig programma met proefjeslessen op ruim 100 basisscholen in Noord Nederland aan. Bij deze driedelige lessenserie wordt het klaslokaal omgebouwd tot een waterlaboratorium. Door middel van een interactief programma leren de leerlingen o.a. welke eigenschappen water heeft, hoe afvalwater gezuiverd wordt en waar ons drinkwater vandaan komt. De partners van Wetsus nemen een dagdeel van de lessenserie voor hun rekening en bieden interessante excursies aan. Met deze aanpak hoopt Wetsus kinderen te enthousiasmeren voor techniek middels het thema water.

- 8+ Programma watertechnologie
Daarnaast biedt Wetsus een programma op 8+ scholen in Friesland aan. Tijdens dit programma gaan boven getalenteerde leerlingen gedurende vier lessen aan de slag met het thema watertechnologie. Voor deze doelgroep zijn de lessen complexer dan tijdens de WaterCampus Drie Daagse. Behalve op theoretisch vlak en praktische vaardigheden, wordt ook een beroep gedaan op samenwerking en een onderzoekende houding.
 
Tevens zijn er uitleensets voor docenten beschikbaar met proefjes over watertechnologie:
- Uitleenset Water

combining scientific excellence with commercial relevance